Podcast: De uitdaging van jeugd in migratiekerken
Hoe ziet jeugdagentschap eruit in een kerkelijke context die traditioneel gevormd wordt door hiërarchische relaties? En wat zijn de uitdagingen van jeugdpastoraat in de context van migratie? Wat zou het Confucianistische concept van interdependentie kunnen betekenen voor jeugdpastoraat met en door Koreaanse jongeren?
Onderzoek naar Zuid-Koreaanse jongeren
In deze aflevering van onze podcast ‘Faith in Youth’ luister je naar een gesprek met dr. Eser Kim, momenteel woonachtig in Seoul, Zuid-Korea. Dr. Kim is een Koreaanse onderzoeker die opgroeide in Europa, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Deze ‘derde cultuur’-achtergrond is een belangrijk hulpmiddel in haar theologisch onderzoek onder Koreaanse jongeren, in Zuid-Korea en in een Noord-Amerikaanse migrantencontext. Dr. Kim deed onder andere belangrijk onderzoek onder Koreaanse Canadese jongeren in de Canadese (presbyteriaanse) kerkcontext.
Het concept van onderlinge afhankelijkheid
In deze podcast hoor je wat kenmerkend is voor Zuid-Koreaanse christelijke jongeren en jeugdpastoraat, en wat het betekent voor jeugdagentschappen. We onderzoeken het (Confucianistische) begrip van 'onderlinge afhankelijkheid' als een manier om transformatieve jeugdagentschappen te begrijpen en aan te moedigen die de potentie hebben om de kerk van vandaag vorm te geven.
Een tussenpositie
Naast de overeenkomsten met christelijke jongeren en jeugdpastoraat in Zuid-Korea, onderzoeken we de unieke positie van ‘betwixt-and-between’ van Koreaanse Noord-Amerikaanse jongeren in een multi-generationele kerkcontext. Vooral in het licht van recente haatmisdrijven tegen de Aziatisch-Amerikaanse gemeenschappen, is het interessant om de reactie en het agentschap van Koreaanse Noord-Amerikaanse christelijke jongeren te bespreken, met de expertise en het onderzoek van dr. Kim als startpunt en uitkijkpunt.
De podcast is te beluisteren in het Engels.